Наводнение в Пазарджик. Градушка в Нови Искър

16.09.2014

В резултат на падналите обилни валежи снощи и през нощта само в рамките на няколко часа са получени над 50 сигнала на телефона за спешни повиквания за наводнени мазета, избени помещения и приземни етажи на жилища и обществени сгради в Пазарджик и най-близките населени места около областния град.

 

Най-сериозно е положението в село Добровница, където дъждовете са били с най-голям интензитет. През изминалата нощ екипи от пожарникари и спасители са отводнили общо 15 къщи, като продължават дейностите в тази връзка съвместно с кмета на селото.

Според кмета, има къщи с над метър вода. Жителите на селото са над 1 300.

 

Проливен дъжд се изля и в столицата. Порой с вятър и градушка падна в Нови Искър и Божурище. 

Седем сигнала за наводнени улици и къщи са получили през нощта столичните екипи на звеното за аварийни дейности на Столична община.

Образувало се е завиряване в с. Мрамор и Нови Искър. Екип на аварийното звено на Столична община проверява оттичането при Южната дъга на околовръстния път.

Общинските язовири се изпускат контролирано. Дежурни извършват постоянни проверки на нивата им. Със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова е разпоредено постоянното наблюдение на коритата на реките, язовири и критични участъци заради продължаващите валежи над София.

Към момента нивата реките са завишени с 10-20 см, което е в границите на допустимото. Градският транспорт е в движение по редовните си маршрути.

 

Оранжев код за обилни валежи е обявен за 6 области в страната - Монтана, Враца, Пловдив, Смолян, Пазарджик и София – област. Очаква се повишение на речните нива на реките Арчар, Лом, Огоста , Малък Искър, Марица в горното й течение.

 

Жълт код е в сила в други 12 области на България- Видин, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Благоевград, Кюстендил, Перник и София-град.

Rivva.infoКоментари