Бокова е трета в надпреварата за генерален секретар на ООН(обновена)

05.08.2016

Ирина Бокова си остава кандидатура за генерален секретар на ООН издигната от България, въпреки спекулациите за участие в натпреварата за поста и на Кристалина Георгиева. Българката е генерален директор на ЮНЕСКО от 15 ноември 2009 г. Нашенката е първият източноевропейски шев на световната организация и я ръководи вече втори мандат.

 

В сучай, че бъде избрана за генерален секретар на ООН Бокова ще бъде и първата жена, и първият представител от Източна Европа на отгорония пост. Сред останалите 11 кандидати са бившият министър-председател на Португалия, Антониу Гутереш, бившият президент на Словения Данило Турк, действащите външни министри на Аржентина, Черна гора Игор Лукшич и Словакия, както и бившият външен министър на Македония Сърджан Керим.

 

С писмо до ООН българското правителство официално номинира генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за поста генерален секретар на ООН. Кандидатурата й е предложена още от кабинета Орешарски, но правителството лавираше между нея и Кристалина Георгиева, която официално обяви че няма да се кандидатира за поста, а остава да работи в ЕС.

 

Българският премиер е изпратил писма до пет държави от Съвета за сигурност на ООН с молба за подкрепа на Бокова - постоянната членка Великобритания, както и до представителите на страните-членки Испания, Япония, Малайзия и Нова Зеландия. В Съвета за сигурнст влизат още Китай, Франция, Русия и САЩ, който заедно с Обединеното кралство са петте постоянни членки, Ангола, Египет, Сенегал, Украйна, Уругвай и Венецуела.

 

В подкрепа на Бокова се изказват представителите на Франция и Русия, но въпреки това към момента българката е подкрепяна от 9 държави и 4 са против. Пред българката са португалецът Гутериш с подкрепата на 12 страни и Турк с 11 гласа за и 2 против.

Rivva.infoКоментари