Всеки трети българин работи в сивия сектор

20.01.2016

Според изследване на организацията на работодателите сивият сектор на работещи без трудови договори или осигурявани на суми под реално получаваните надхвърля 30% от пазара на труда.

 

Националния осигурителен институт очита постепенно намаляване на заетите хора от 2010 година насам, но успоредно с тях намаляват и регистрираните безработните в бюрата по труда. Разликата се формира от работещи на черно без официални договори.

 

Според НСИ работещите са над 3 милиона души, а според НОИ - осигурените са под 2 милиона и 800 хиляди. Към месец септември според статистическия ни институт безработицата е 8,3%.

 

Минималната заплата от началото на годината вече е 420 лева, колкото е и минималния осигурителен праг за самоосигуряващите се.

 

Държавата заделя 73 милиона лева за справяне с безработицата. 60 милиона са предвидени за разкриването на 21 000 нови работни места, 13 милиона лева са предназначени за обучението на 11 000 души. Приоритет на държавата е безработицата сред младежите до 29 години предвид изнесената статистика на ЮНЕСКО за неинтегрирането им в обществото.

Rivva.infoКоментари