Честваме 175 години от рождението на Христо Ботев

06.01.2023

Христо Ботьов Петков е роден на 6 януари 1848 година в Калофер. Той е първото от общо деветте деца на учителя Ботьо Петков и Иванка Ботева. Учи в Одеса до трето отделение след което, започва работа като учител в Южна Безарабия. Прибира се в родния Калофер, където в училище взема часовете на болния си баща.

 

След подобряване здравето на Ботьо Петков, сина му заминава отново за Одеса за да довърши образованието сир но така и не стига до там. Присъединява се към хъшовете в Гюргево. Записва се в четата на Желю войвода и за кратък период работи като учител в Александрия и издава "Дума на българските емигранти" и "Знаме".

 

Зададе се тъмен облак

откъм гора, от Балкана

дали ще е дъждец дребен

или ще е буря страшна ...

 

Христо Ботев активно участва в революционния живот в Румъния. Сформира собствена чета, с която на 16 май 1976 се качва на кораба "Радецки" и слизат на Козлодуй.

 

Два дни по-късно в местността Вола, Врачански балка Ботев е пронизан в гърба от смъртоносен коршум.

 

Честванията в София започват в 13.00 часа, пред бюст-пачетника на поета-революционер в Борисовата градина. Водеща е Силвия Лулчева, в програмата са включени мъжки вокален ансамбъл "България" и Гвардейския представителен духов оркестър. Слово ще прочете зам. кмета по културата Тодор Чобанов.

 

Септември 2020 бе реновиран кораба „Радецки“ и е достъпен с обновявена музейната експозиция. Тя е посветена на Христо Ботев и проследява историческите събития от май 1876 г.

Rivva.infoКоментари