111 милиона за подобряване качеството на въздуха ни дава ЕС(обновена)

22.05.2019

Оперативна програма Околна среда отпуска еврофинансиране в размер на 111 442 100 лева за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез намаляване наднормените нива на фини прахови частици и азотни оксиди на територията на общините Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и Столична община. За определянето им са взети предвид коментари и препоръки на службите на Европейската комисия. Финанирането е без самоучастие, 100% от срествата ще бъдат осигурени от кохезионния фонд и националния бюджет.

 

Най-голения дял е отреден за Столична община - 44 милиона, от които 85% са от кохезиония фонд, а останалите национално съфинансиране. Община Бургас и община Пловдив може да ползват до 13 милиона от бюджета, община Видин 12,4 милиона, община Димитровград получава 7,5 милиона.

 

Ще се финансират проекти насочени към намаляване нивата на фини прахови частици изхвърляни в атмосферата при отопление с твърдо гориво(дърва и въглища). Приоритетна ще е подмяната на отоплителните устройства на дърва и въглища с такива на газ, използващи електричетво, на пелети, които да отговарят на техническите параметри за екодизайн.

Конкретните мерки включват подобряване на битовото отопление: подмяна на стационарни домакински горивни устройства на твърдо гориво, поставяне на филтри за прахови частици на домакинкото и индустриално отопление и алтернативно отопление на жилищни райони, състоящи се от индивидуални къщи и многофамилни сгради.

 

В София е предвидено подмяната на отоплителните уреди на твърдо гориво на 20 000 домакинства, като се кандидатства в районните кметства с образец за намерение. Стимулира се и изграждането на алтернативни източници на топлинна енергия - свързване към газопреносната мрежа и топлофикационната система.

 

Община Пловдив ще приема образец за намерение до 31 юли 2019 г., като ресурсът от 13 862 232,11 лева е предвиден за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво с алтернативни такива: на газ, електричество, пелети или друг вид биомаса. Заявленията подписани от собственика на имота се подават в съответното районно кретство или на имейл direkcia_ecologia@plovdiv.bg.

 

Община Бургас ще предоставя безвъзмездно печки/котли за пелети, както и котли за природен газ. Предварителни заявления за участие по проектите могат да подадат всички, които са собственици/съсобственици на законно построен недвижим имот, разположен в Бургас, като срокът е 05.06.2019 г. Може да попълните образеца за намерение и да го изпратите на адрес: okolnasreda@burgas.bg. В останалите български обищини намерението се попълва и подава в съответното кметство.

 

Община Пловдив приема образец за намерение подписани от собствениците на жилища до 31 юли 2019 година. Документа може да бъде изпратен подписан и сканиран по електронна поща на direkcia_ecologia@plovdiv.bg, като в отговор ще получите обратно входящ номер.

 

Предвидени са мерки и за ограничаване замърсяването на въздуха от обществения транспорт, както и за подобряване мониторинга качетвото на въздуха.

 

България е с едни от най-лошите показатели за замърсеност на въздуха именно предвид отоплението на дърва и въглища, като данните от националните измернвателни станции често се разминават със световните показатели в реално време.

 

Министерство на Икономиката лансира програма Дезире/Desiree gas/ с цел подпомагане ускорено газифицирането на българските домакинства чрез финансиране от Международен фонд "Козлодуй", администриран от Европейската банка за възстановяване и развитие.

 

В последния си доклад Европейската комисия критикува България за високия процент смъртни случай и респираторни заболявания заради замърсяването на въздуха, както и рискът до 2020 да не бъде изпълнено условието за рециклиране на 50% от битовите отпадъци. Започнали са и наказателни процедури срещу странтата ни поради застрашаването на биологичното разнообразие и изоставането спрямо европейската рамка в законодателството ни за опазване на околната среда.

 

По програма Дезире газифичиращите се домакинства могат да получат безвъзмездна финансова помощ в размер до 30% от разходите. Необходимите 70% собтвено участие на домакинството могат да бъдат получени с банков кредит, като Сосиете Женерал Екпресбанк, вече под шапката на БСДК има разработен специален продукт с лихва в размер на 6,3%. Подобно финаниране предлага и ПИБ.

Rivva.infoКоментари
 
Руми - 29/07/2019
За бога братя роми, взимате климатици... има КОЙ да Ви плаща тока

Тео - 18/05/2019
Дано парите от ЕС наистина се използват за подобрение качеството на въздуха, а не за печалба за газовите олигарси

Симо - 14/05/2019
Защо Смолян - за да има община и на ДПС ли ? ... Пазарджик е къде къде по-мръсен

Добави коментар
 
Полетата, отбелязани с *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*  
генерирай нов код
Добави коментар*