Ново село Свети Константин на картата на България

25.08.2019

Ваканционно селище "Свети Константин" над град Пещера стана най-новото село в страната с решение на Министерски съдвет от 17 май 2019. Освен че има богато историческо минало, то е разположено и в един от най-чистите райони на планетата.

 

Като курорт “Свети Константин” възниква през 1910 г. с указ на цар Фердинанд. На мястото му някога се е издигал манастир, на името на Св. Св. Константин и Елена. Манастирът е разрушен приз турско робство и днес е останал малък параклис, построен върху някогашните руини.

 

Най-новото българско село е разположено в едно от местата с най-чист въздух в планетата - над Баташката планина. Изследвания доказват, че в района има естествена йонизация на въздуха – едно от най-рядко срещаните природни явления по света.

 

Със Свети Константин селата в България стават 4889, като към края на 2018 година 591 от тях са обезлюдени. Обновеното курортно село на област Пазарджик предлага чудни излети през лятото – до връх Свети Константин или до Везир тепе, откъдето се вижда язовир Батак. Има възмижности и за зимен туризъм и ски.

 

Ваканционния комплекс показва и драстичните разлики в екологичните показатели на различните райони в страната ни след като последното проучване за замърсяването на планетата на Грийнпийс посочи индустриалния комплекс Марица-Изток на 33-о място като най-замърсен район в света със серен диоксид.

Rivva.infoКоментари
 
Добави коментар
 
Полетата, отбелязани с *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*  
генерирай нов код
Добави коментар*