Българите зад граница основен инвеститор в страната ни

31.12.2019

Българите зад граница продължат да бъдат най-големият инвеститор в страната ни и през 2019 година. Преводите на работещите в чужбина към България през 2018 година възлизат на рекордните 1,17 милиарда евро, като се очаква през 2019 да бъдат в още по-голям размер, предвид спада на таксите за валутните преводи в ЕС.

 

За 2018 година 833 милиона евро са получени  преводи от ЕС, 340 млниона от САЩ, Канада и Турция. Според Евростат освен България, само четири държави от ЕС получават повече пари от своите граждани в чужбина - Португалия, Румъния, Полша и Хърватия.

 

Инвестициите на чуждестранни компании в България до октомври възлизат на близо 953.3 милиона евро и са с 554 милиона повече сравнени със същия период на миналата година отчита БНБ.


Най-голям обем нетни преки инвестиции има от Холандия 422 милиона евро, германските концерни са вложили в България 233.7 милиона евро, а Великобритания 168.3 милиона евро.

 

Германската "ВОСС Аутомотив" заработи под наем в помещенията на бившия завод "Литекс" край Ловеч. Концерна има подписани договори за износ на продукция - автокомпоненти до 2031 г. Друг германки производител на кабели за автоиндутрията МД Електроник инвестира над 21 милиона евро в завод край Враца.

 

Турската компания Теклас също хареса врачанския регион за седмия си завод в страната ни. Компанията закупи 70,5 декара земя край Враца. Договорът й с Българската агенция за инвестиции я задължава да инвестира минимум 22 млн. лв. и да разкрие 500 работни места. Компанията която произвежда каучокови и пластмасови части за големите автомобилни концерни има производствени бази в Кърджали и Хасково.

 

Най-голяма инвестиция в покупката на български активи, включително земя има от немски компании които са закупили имоти за над 1 милион евро, нидерландките за 0.6 милиона евро, а компании от Казахстан за 0.4 милиона евро. Това е и единствения легален начин за придобиване на българка земя, предвид мораториума за покупка на българска земя от чуждестранни физически лица.

 

Финанирането в България е легализарано чрез предоставяне на кредити от компанията майка на предтавителството й в България, като за 2019 година финансирането към поделенията в страната ни е 1 301 милиона евро, докато през 2018 от сраната ни са изнесени към централите на международните корпорации 53.8 милионо евро

 

Българската агенция за инвестиции подписа договор и с корео-китайската "Сонго моторс" и италианката "Хадид холдинг" меморандум за изграждането завод за електрически автомобили, като се очаква инвестицията да е за над 200 милиона евро и да се открият над 200 работни места.

 

През годината България пропусна инвестиция на Фолксваген, като за изграждане на нов завод за дизелови и бензинови автомобили бе избрана Турция предвид пазара на произвежданите модели в Азия, Южна Америка и Африка

 

Чуждстранните компании отчитат понижаване печалбите си в България, като за първите десет месеца те са 81 милиона евро, спрямо 276 милиона за 2018 година.

 Коментари