Без дивиденти за собствениците на търговските банки

29.01.2021

БНБ разпореди търговските банки в България да запазят като резерв цялата си печалба за 2020 г. Мярката е във връзка с несигурната икономическа обстановка и потенциалните рискове пред кредитния портфейл на банките. Финансов резултат на опериращите в страната ни банки към 31 декември 2020 г. в размер от 789 млн. лв.

 

Към 30 септември депозитите в банките са 3 484 милиона лева, предоставените кредити на бизнеса и гражданите са 2 364 милиона лева, а ДЦК-та са 186,7 милиона лева.

Единствено клоновете на БНП Париба С.А. и Варенголд Банк АГ отчетат загуби за първите девет месеца, а собственият й капитал е отрицателен.

 

Мярката е продължение на предприетата от централния трезор началото на 2020 политика за поддържането на добрата капиталова и ликвидна позиция на банките у нас предвид икономическите ограничения, наложени заради пандемията от Covid-19, когато БНБ наложи капитализиране пълния обем на печалба от 2019 година в банковата система в размер на 1.6 млрд. лв. Ликвидността на банковата система бе увеличена със 7 млрд. лв. и чрез намаляване на чуждестранните експозиции на търговските банки.

Rivva.infoКоментари
 
Добави коментар
 
Полетата, отбелязани с *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*  
генерирай нов код
Добави коментар*