Турската централна банка стабилизира лирата

09.03.2015

Турската лира днес спря силното си обезценяване и дори укрепна спрямо долара и еврото, след като централната банка на страната реши да плаща по-малко за депозитите, които получава в тези две валути от търговските банките.

 

В съответствие с движението на лихвите, процентът за валутните депозити ще се намали от 7,5 на 4,5 процента за сметките в долари и от 6,5 на 2,5 процента за еврото, считано от 10 март 2015 г., съобщи  финансовата институция.

Мярката предизвика незабавен скок на турската валута, чийто курс в следобедната търговия бе около 2.61 лири за долар и 2.83 лири за евро.

 

Миналата седмица турската лира четири поредни дни поевтиняваше спрямо щатската валута, която в петък в края на деня достигна историческо равнище от 2.64 лири за долар.

 

От края на януари турската лира е загубила близо 10 на сто от стойността си спрямо долара. Лирата е отслабена, също както и валутите на други страни с нововъзникваща пазарна икономика, от перспективата за вдигане на лихвите в САЩ, което дава тласък на долара.

Rivva.infoКоментари