Шефът на "Газпром" на посещение в Гърция. (обновена)

22.04.2015

Шефът на "Газпром" е на посещение в Гърция за да обсъжда с премиера Алексис Ципрас и министъра на енергетиката Панайотис Лафазанис изграждането на "Турски поток".

 

Преди седмица Гръцкия премиер Алексис Ципрас бе на визита в Русия за да осигури средства за националната хазна, като "Газпром" предплатят прогнозните печалби за планираното изграждане на "Турски поток".

 

Планираната тръба ще има годишен капацитет за пренос на 63 милиарда кубични метра газ, 25% от тях ще бъдат предназначени за Турция. След Турция и Гърция планираната преносн мрежа ще минава през Македония, Сърбия, Гърция и Унгария за да достигне до страните от Централна и Югоизточна Европа.

 

Гърция е притисната от Международния валутен фонд да плати 203 милиона евнро по дълга си на 1-ви май, а на 12-ти още 770 милиона евро. Южната ни съседка е в ликвидна креза, като има недостиг от 2.4 милиярда за заплати в обществения сектор и пенсии.

 

Гърция получи спасително финансиране от Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка през февруари 2012 в размер на 130 милиарда  за погасяване задълженията на южната ни съседка към частни инвеститори закупили гръцки ДЦК. Отписани са задължения на Гърция в размер на 107 милиарда и външните задължения са редуцирани от 350 милиарда на 240 милиарда евро. Изискване за преструктурирането на гръцкия дълг е налагането на строги икономии, с които да намалят разходите си с по 10 милиарда годишно през 2013 и 2014 г.

 

Края на месец Февруари новото гръцко правителство успя да договори тримесечно разсрочване, до 1 май на вноските по дълга си. Сформираното от СИРИЗА, която спечели изборита на 25 Януари с 36% от гласовете, правителство договори разсрочване на вноската по задължения си.

 

На 24 април ще се проведе среща относно дълга на Гърция към Европейската централна банка, като за да го разсрочат падежиращи дълг към европейската институция в размер на 7 милиярда евро се изисква от гръцкото правителство нова схема за по-големи икономии.

Rivva.info