Коалиционно правителство след изборите в Турция(обновена)

26.06.2015

Парламентът на Турция ще бъде свикан в началото на юли, като председател ще бъде най-стария депутат, който е бившия шеф на републиканската партия - Дениз Байкал. Ердоган ще връчи мандат за съставяне на правителство на премиера Давутоглу, който ще има 45 дни да го направи.

 

Президентът Реджеп Тайип Ердоган се е срещнал с бившия лидер на Народнорепубликанската партия Дениз Байкал. Коалиционно правителство на двете партии е най-вероятния вариант за управление на Турция и според съпредседателя на HDP Селахатин Демирташ.

В случай, че бъде сформирано правителство следващите парламентални и местни избори в Турция са през 2019 година.

 

Изборите на 7 юни преминаха при 86.63% избирателна активност преминаха изборите за 25-ото народно събрание на Турция. С 40.87% управляващата Партия на справедливостта и развитието (АКР) на президента Ердоган спечели вота, но това и осигурява 258 депутатски места и за пръв път в историята си не успя да спечели мнозинство.

 

Втора е кемалистка Народна републиканска партия (CHP) с 24.95% от вота и 132 места в меджлиса. Трета е националистическата Партия на националното действие (MHP) с 16.29% и ще бъде представена с 80 депутати. Четвърта в турския парламент също с 80 представители в 550 членното народно събрание на южната ни съседка е Народнорепубликанската партия (НDP).

Rivva.infoКоментари