Гърция гласува наложените й икономии

16.07.2015

Европейските кредитори се споразумяха за първоначално краткосрочно финансиране в размер на 7 милиарда евро за Гърция. Страните кредитори ратифицират в местните си парламенти съгласие за продължаване преговорите с южната ни съседка за мостово финансиране в размер на 86 милиарда евро за период от три години.

 

Гръцкият парламент гласува мерките за икономии, наложени й от международните кредитори. Промените засягат данъчното законодателство и пенсионното осигуряване, като се повишава Данък добавена стойност, който до момента бе 19%, за храните и медицинските продукти преференциалната ставката е 9%. Предлаганите промени са начислявания данък да стане 23%. Предвижда се и ограничава практиката на предсрочно пенсиониране, както и намаляване размера на пенсиите. Предстоят и съкращения в държанвната администрация и преватизация на държавни предпиятия.

 

Представители на кабинета предлагат предсрочни избори през месец Септември предвид спадналото доверие в Сириза.

 

По време гласуването на промените протестиращи срещу бюджетните съкращения в Гърция са влезли в сблъсъци с полицията и са хвърлили коктейли Молотов по силите на реда.

Rivva.infoКоментари