Сръбският съд преразглежда одобрението да си приберем Цветaн Василев/обновена/

23.05.2021

След като октомври 2020 висшият съд в Белград потвърди говността за предаване бившият собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев на българските власти, апелативният съд го отмени. Очаква се ново произнасяне на съдебната инстанция, като крайното решение ще бъде взето от правосъдния министър.

Василев е обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери, а искането на българската прокуратура за екстрадиране е от 2014 година.

Бившият топ банкер избяга в Сърбия след като през ноември 2014 БНБ отне лиценза на еднолично управляваната от него КТБ.  Размерът на депозитите на български граждани във фалиралата финансова инстутуция бе 4 132 милиона лева. 213 000 000 лева са внесли чуждестранни граждани. Сред топ вложителите в КТБ бяха редица общини, сред които изпъкват Бургас с 20 милиона лева и община Белица имаха вложени 11 милиона лева. "Топлофикация-София" претърпяха най-голяма загуба сред родните ни предприятия след като бяха оставили на съхранение 80 милиона лева, а "Булгаргаз" потънаха със 17 милиона.

 

Разследването на прокуратурата установи, че 3 434 милиона лева или 64% от предоставените от КТБ кредити са на предприятия без собствен персонал, новосъздадени/регистрирани преди по малко от 12 месеца/ и са без оперативна, т.е търговска дейност. Обезпеченията по тези кредити са нереализуеми, а покритието на дълга с валидни обезпечения е едва 2%. Две от дружествата на които банката е осигурила финансране са в процедура по несъстоятелност, като ще нанесат загуба на трезора в размер на 14 милиона лева, според доклада на одиторите.pr_20141022_a1_bg.pdf (160Kb). С поста си се раздели Иван Искров, който 12 години бе гувверньор на БНБ.

Депозитите до 100 хиляди лева бяха покрити от гаранционният фонд, с час от реализирана маса на несъстоятелност са възстановени средства на част от топ вложителите в КТБ.

Rivva.infoКоментари