Турски сериал предизвика напрежение в Кипър

02.04.2021

Излъченият първи епизод на 26-серийната драма „Имало едно време в Кипър” предизвика бурна реакция в социалните мрежи в островната държава. Кипърски турци го определиха като пропаганден, изкривяващ историята на тяхната общност.

 

Чрез съдбата на едно кипърско турско семейство филмът пренася на екрана исторически събития от Кипър от периода 1963-1974 г. - от началото на конфликта между кипърските гърци и кипърските турци до турската инвазия и разделението на острова.

С изявления в парламента и издадени декларации преди гала-премиерата повече от 30 кипърско-турски опозиционни партии, синдикати и граждански организации настояха тя да бъде отменена, тъй като провеждането ѝ грубо нарушава всякакви пандемични забрани.

 

Премиерата на сериала за Кипър се състоя във Фамагуста с присъствието на турският вицепрезидент Фуат Октай. В сериала участва и Серкан Чайоглу - родения в семейство на турски емигранти в Германия актьор.

 

Края на 2019 турция пусна филма "Джобния Хелкулес: Наим Сюлейманоглу“ посветен на историята и успехите на легендарния щангист. Акцент във филма, който беше сниман и в България, е Възродителния процес, след който Наим бяга в Турция.

Дъщерите на щангиста Сезин и Есин Сюлейманоглу заведоха дело в Истанбулски съд за спиране на филма, тъй като съгласието им не е изискано при създаването му и обвиниха създателите на лентата за изчезналите златни медали на покойния вече трикратен олимпийски шампион, които бяха показани във филма.

Rivva.infoКоментари