2014 е най-топлата година

18.01.2015

2014 е обявена за най-горещата година. Това потвърждават официалните данни на НАСА и Националната администрация по океаните и атмосферата на Съединените щати.

 

Средната температура на Земята е била с 0,7 градуса по-висока от нормалното. 10 от най-горещите години са регисрирани от 1990 година насам.

 

Повишаващите се температури предизвикват покачване нивата на моретата и световните океани, което от своя страна води до бури и катаклизми. Климатичните промени предизвикват и периоди на продължителни сухи периоди.

 

През месец Септември в България си изсипаха два пъти повече валежи от нормалното, в Турция валежите са четири пъти над нормалното.

 

Небичайно високи температури и продължителни периоди без валжи са регистрирани в Западните Съединените Щати и Китай.

 

Основната причина за средногодишното затопляне с 0,8 градуса от 1880 година е увеличението в количеството на парниковите газове. Сред основните страни замърсители в света са Русия, Индия и Китай.

 

За средата на годината е насрочена среща в Париж за дискусия относно ограничаване на глобалното затопляне. През месец Ноември 2014 среща на 120 лидери от цял свят се проведе в централата на ООН в Ню Йорк, в която участие взе и Леонардо Ди Каприо.

 

Според Енергийната карта на Европа до 2050 година трябва да бъде постигнато до 80-95% намаление на въглеродните емисии в сравнение с нивата им през 1990 година.

 

Към 2020 година ЕС трябва да изпълни и целите известни като 20-20-20, което включва 20% по-ниско количества вредни емисии спрямо 1990 година, 20% по висок дял на енергия от ВЕИ и 20% увеличение на енергийните спестявания.

Rivva.infoКоментари
 
Добави коментар
 
Полетата, отбелязани с *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*  
генерирай нов код
Добави коментар*