Европейски лидери с общи усилия за финансиране ваксина за COVID-19(обновена)

07.05.2020

Германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Макрон, италианския премиер Конте, норвежката премиерка Ерна Сулберг, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написаха отворено писмо с призив за масово финансиране на разработването ваксина и лекарства за новия коронавирус.

 

Първоначалната цел е да се съберат 7,5 милиарда евро за изследване в областта на лечението и производтвото на  ваксина, която да влезе в масова употреба до края на годината.

 

Към момента са събрани 7,4 милиарда, като освен европейските страни с 551 милиона участват Канада. По общата сметка има постъпления от Австралия, Южна Африка, Мексико, ОАЕ, Япония и Китай.

 

Размера на набраните средства и от къде са получени ще бъде същевременно актуализиран на изградената платформа на страницата на ЕК

Сред лицата на кампанията за набиране на средства е и Григор Димитров. Тенисистът ни се обърна към обществеността във видео, което бе публикувано в канала на ЕК в YouTube.

 

Българското правителство също участва в набирането на средствата с най-скромния принос до момента - 100 000 евро. Румъния и Кипър участвот с по 200 хиляди евро.

Rivva.infoКоментари