Руски банки отрязани от SWIFT

27.02.2022

Пет руски банки са с прекратени правомощия за потвърждаване на международни разплащания чрез система SWIFT. Сред санкционираните са двете най-големи на руския пазар Сбербанк/с активи над 500 милиярда долара/ и VTB/бившата външнотърговска банка/, които държат половината от банковите активи.

Управлението на двете банки се контралира от руското правителство, което приватизира 50% от акциите на Сбербанк през април 2020 година. Чрез Министерство на финасите и Агенцията за затраховане на депозитите властите в Русия притежават и 90% от ВТБ.

 

Санкцията блокира международната търговия на Русия, предвид невъзможността да потвърждава извършването на плащания към контрагенти от чужбина. Единтвената друга държава която няма дотъп по системата за потвържданаве на разплащания е Иран, след анкциите наложени й през 2012 година.

 

Налагат се ограничения и на Руската централна банка с цел невъзможнаст да използва международните си резерви, които са 360 милиярда долара. Санкциите целят девалвацията на рублата, чието обезценяване бе спирано чрез продажба на валута.

 

Сред засегнатите от санкциите са и австрийските банкови групировки Raiffeissen и Uncredit, които имат подразделения и инвестиции, както в Русия, така и в Украйна.

Rıvva.infoКоментари