Готов ли е Големият Брат да се помири с Русия

13.03.2022

Преди шестдесет години Съветския Съюз разполага остановки за изстрелване на балистични ракети в Куба. Кенеди получава подкрепа на европейските си съюзници и се подготвя да удари съветки и кубински военни бази.

Според Фидел Кастро няма нищо нелегално в ракетните инсталации; те със сигурност са заплаха за САЩ, но ракети заплаха за СССР а разположени в Европа.

 

В американската базата в Окинава получават заповед за изстрелване на четири крилати ракети, но капитан Уилям Басет не се подчинява, с което предотвратява и ответна реакция от СССР.

 

На 26 октомври 1962 САЩ предлага изтегляне на ракетите в замяна на гаранция за ненападение или инвазия на Куба.  Москва поставя условие за премахване на американските ракетите в Турция

Два американски самолет U-2 са свалени. Американците съобщават за съветска подводница B-59 с ядрена бойна глава в кубински води. В карибският басейн са изпратени руски кораби.
Джон Кенеди публично приема предложението на Хрушчов  да не напада Куба при изтегляне на руските ракети и изпраща Робърт Кенеди в съветското посолство тайно да договори премахването на американските ракети от Турция след 6 месеца.

На 28 октомври 1962 г. Хрушчов и Кенеди подписват официално споразумение, че няма да има истинска война.

 

Войната в Украйна остави Русия без девет висши офицери. По данни на украйнското военно министерство са обезвредени 12 000 руски войници, включително чеченска ударна част. Унищожени са 350 танка, 80 хиликоптера и 60 самолета.

За превземането на Киев се очаква да бъдат пожертвани над 10 000 руски войници.

Rivva.infoКоментари