Шестима от екипажа на Руен арестувани на Острова

24.12.2023

Шестима от екипажа на кораба "Верила" бяха арестуван при разследване за трафик на кокаин на борда на кораб за насипни товари във Фойнс, Ирландия. Половин тон кокаин е открит на борда на кораба "Верила", който е пътувал под малтийски флаг. Корабът е собственост на Параходство "Български морски флот" със 17 българи и един украинец на борда. С обвиненеия са двама от българите.

 

 

Престъпленията свързани с внос на наркотици се наказват с "лишаване от свобода", ако пратката е на стойност над 13 000 евро.  Стойността на задължания наркотик е над 20 милиона евро.

 

"Верила" е тръгнал от южния бразилски порт Сантос на 4 ноември, където се предполога че наркотикът е натоварен на кораба. Извършва курс до Канада и след това отплава към Ирландия.

 

Сред играчите на наркопазара на свобода е Евелин Банев-Брендо, който  беше арестуван в Украйна, но по време на войната бе освободен като затворник участвал в сраженията с руснаците. Юни 2022 година малък самолет пресече въздушното порстранство на няколко европейски страни и нелегално кацна край Търговище. През 2022 година Брендо успя и да подпише пълномощно на адвоката си Силвия Найденова пред кмета на врачанското село Тлачене.

Rivva.infoКоментари