Галип Гюлтекин: Същността на живота е да го обичаш

17.07.2015

„Единствен мой, обичам те!“ е продължение на детството ми, когато турското кино беше изпълнено с чувства, казва продуцентът и режисьор

 

  • Г-н Галип, как се роди историята, която разказвате в „Единствен мой, обичам те!“?

  • Този филм е продължение на моето детство. Турското кино беше кино, изпълнено с чувства. Такава беше традицията преди сто години. Йешил Чам Синемасъ (Yeşil Çam Sineması), известен като турския Холивуд, създаде много филми върху любовни истории. Ние имахме желание да прехвърлим тази носталгия и тези чувства в новото време.

  • Какви са чувствата в „Единствен мой, обичам те!“?

  • Подобно на останалите филми, за които говорим, има един мъж, в случая Баръш Кълъч в ролята на Берк, който е сърдит на живота, и едно младо момиче Гизем Караджа – Езел, което има известни проблеми. Понякога в този вид филми момичето е бедно, понякога е болно и винаги този млад мъж се влюбва в нея и именно тази любов отново го връща към живота.  С „Единствен мой, обичам те!“ направихме нова версия на този вид филми. Пригодихме този филм към новите условия на живот.

  • Актуално за днешния свят и живот под стрес...

  • Да.

  • Тоест, да се вслушваме повече в чувствата си…

  • Да. Всеки човек в живота си има една любов. Тази любов не винаги е към жена. Човек може да е влюбен в картина, може да бъде влюбен в природата. Любовта всъщност е да обичаш живота. Когато очакванията ни от живота приключат, тогава ние му се разсърдваме, оттегляме се на една страна и заживяваме тъжно. По принцип, в любовните истории, потъналите в делничния си живот хора, забелязват че живеят чак когато се сблъскат с чувствата си. Защото в живота е необходимо да прегърнеш някого, нещо. Когато това липсва в живота, то той престава да има много голям смисъл. Именно за връщането на душата на един човек към живота разказва „Единствен мой, обичам те!“, но не искам да разкажа финала на филма, защото киното дава възможност на хората отново да обърнат поглед към своя живот. Според мен, ако хората често гледат кино, ще има голяма полза от това.

Искра Милева

Превод: Алина КарахановаКоментари