Хюсеин Мевсим представи "Никола Фурнаджиев и Истанбул" в Пловдив и София

13.03.2016

Проф. д-р Хюсеин Мевсим представи новата си книга за пребиваването на българския поет Никола Фурнаджиев в Турция. Третата книга, издадена на български език, на преподавателя по български език и литература в Анкарския университет, след "Пътуването на Чудомир в Турция" и "Между два бряга", бе посрещната с голям интерес при представянето й в Пловдив и София.

 

Литературното събитие в София уважиха Стефан Цанев и Христо Бойчев, чийто пиеси “Всички луди ме обичат” и “Обратно броене” са включени в сборника на д-р Мевсим “Съвременна българска драматургия” (Çağdaş Bulgar Oyunları). Пиесата на Стефан Цанев е поставена на турска сцена от режисьора Кемал Айдоган. В главната роля на Йосиф е Мерт Фърат, познат на българските зрители като Бурак от "1001 нощи" и Озан от нашумелия турски филм "Имало едно време" (Bir varmış bir yokmuş). Главната женска роля на Мария е поверена на актрисата от "Мелодия на сърцето" Аслъ Тандоган. "Всички рецензии за пиесите ни в Турция запозват с думите "Тази пиеса е писана така, все едно е писана на турски", сподели Стефан Цанев.

 

Синът на Никола Фурнаджиев - Йордан, сподели за семейно пътуване през Босфора с кораба "Фердинанд", когато при силната буря за да не се преобърне гемията при преминаването й от Черно в Мраморно море се налага багажа и животните да бъдат изхвърлени от борда, а всички пасажери преместени в единия край за да балансират. "Баща ми имаше много турски адети - обичаше да пие кафе, обичаше да използва турски думи", спомни си Йордан.

 

Книгата разкрива живота на Фурнаджиев от встъпването му като учител в българското училище Йосиф I в Стамбул на 25 септември 1933 година. Той заминава за южната ни съседка след тежък период в България, през който не успява да осигури прехраната за семейството си. Поетът ни е прогимназиален учител в града разположен на Босфора в продължение на 4 години и 3 месеца. По време на престоя си в Истанбул живеят в гръцката махала.

 

През първата учебна година 1933/34 преподава на 168 ученици. През следващата учещите на български в града на Босфора са 157. През учебната 1935/36 година преподава и френски език, и е библиотекар на училищната библиотека. При последната си година като просветител в Истанбул 1937/38 преподава на 132 ученика.

 

Фурнаджиев посещава Истанбул отново чак през септември 1967 година по време на балканиадата по лека атлетика, четири месеца преди кончината му на 26 януари 1968 година.

 

Професор Милена Цанева сподели, че повлияна от "Златния телец" на Илф и Петров заявила при разговор с Фурнаджиев, че Рио де Жанейро е най-красивия град, а "чичо Кольо" я поправил "не, Истанбул е". Фурнаджиев преоткрива красотата на южната ни съседка четиринадесет години след като се прибира в България и пише стиховете "В Инстанбул", "Турски новобранци" и "Юмер".

 

На представянето присъства и друг издаван от "Жанет 45" автор Георги Господинов. Приятели и почитатели го поздравиха и му пожелаха да продължава да е моста между двете култури.

 

Проф. д-р Хюсеин Мевсим популяризира българската литература в Турция с преводите си на Чудомир(ÇUDOMIR), българска поезия и съвременната българска драматургия. Преподава български език на 18 студенти. Сподели, че работи и върху нови книги за престоя на българските просветители в южната ни съседка.

Rivva.info