Хисаря - античната перла на Средна гора

28.08.2022

Хисаря е град с чудесни природни дадености в Централна България, в малка котловина под южните склонове на Средна гора. Тук си дават среща хълмист релеф с много гори, мек климат, термално находище с 22 минерални извора с доказани лечебни качества и прекрасни градски паркове. Хилядолетната история на града доказва, че уникалните качества на местността са вдъхновявали хората от най-древни времена не само да посетят Хисаря, но и да останат. Благотворното влияние на природните блага по тези места не са били тайна и за римляните. Завладели провинция Тракия през 46 г. от н.е., те основават селище около минералните извори. През 293 г. от н.е. император Диоклециан му дава статут на град и предприема разширяване и укрепване с крепостни стени. Ето защо по римско време градът е известен именно като Диоклецианопол – града на Диоклециан. Запазените и до днес архитектурни шедьоври от толкова стара епоха са притегателен център за ценителите на историческо и културно наследство, тъй като съхранените останки са рядък представител на римската архитектура в Европа.

 

След векове на разруха възстановеното през втората половина на ХVII в. малко селище било наречено Хисар, което на арабски означава „крепост”.  През 30-те години на миналия век цар Борис III често гостувал в Хисаря. Сам или със семейството си, той отсядал в една от частните вили. Казват, че когато поискал терен, за да си построи вила, местните големци му отказали. Тогава царят се обидил и отишъл в с. Баня. За да поправят ситуацията, жителите на Хисаря събрали пари и построили нова баня, но Борис никога повече не стъпил в Хисаря.


Хисаря привлича туристите и с редица забележителности. По-интересните археологически обекти за посещение са: Крепостната стена на града се счита за най-добре запазената в Европа от епохата на късната античност. Тя е с височина 11 м. и е дълга 2315 м. Най-добре запазени и най-красиви са западната и южната централна порта – Камилите, които са се превърнали в символ на града. Наричат се така, защото в началото на XX в. вратата е била разделена и е приличала на две застанали една срещу друга едногърби камили. Южна крепостна порта – това е главната порта на римския град Диоклецианополис. Оттук е излизал пътят за Филипополис (Пловдив) – най–важния административен център в римската провинция Тракия. Портата в оригинал се извисява на 13 м височина.

 

На това място през 1882 г. Иван Вазов е написал знаменитото българско стихотворение „Отечество любезно, как хубаво сити! ”Западна крепостна порта – намира се до съвременната баня „Русалка”. Съхранена е в оригинал до наши дни. Единственото място от укрепителната система на римския град Диоклецианополис, където може да се види оригиналната лицева зидаря от крепостната стена. Запазената височина на портата е 10 м.

 

 

Римски терми – разположени са в парк „Момина сълза”. На отделни места са запазени почти до покрив. Те са едни от малкото известни термални римски бани в Европа. Целият комплекс обхваща 3000 кв.м. площ. Построени са през втората половина на III в. Римска гробница – намира се на 300 м югозападно от южната крепостна порта в парк „Славеев дол”. Състои се от гробна камера и коридор. Впечатлява с изработката на пъстроцветната подова мозайка. В гробната камера са запазени следи от стенописи в растителен и геометричен орнамент. Гробницата датира от IV в. Запазена е в оригинал и е достъпна за посещения.

 

В града може да посетите Минерален извор "Момина баня", от който да си наточите минерална вода за лечение на бъбречни, урологични и заболявания на опорно-двигателния апарат. Температурата на водата е 47 градуса. Той се намира в югозападния край на крепостната стена. Чешма “Стублата” е в курортния град Хисар и се намира в непосредствена близост до минерален извор “Момина сълза”. Чешмата предлага най-хладката минерална вода в града – с температура 31 градуса. Водата се ползва предимно за болки в очите.

Rivva.info    

  

Коментари