„Радецки“ отново ще плава по Дунав

18.09.2020

Единственият плаващ музей на Балканите е напълно реновиран и отново ще радва посетителите. Ремонтът на парахода продължи три месеца в румънския град Браила. Реновиран е корпусът и надстройките на кораба, рулевата система, кингстонови сандъци, котвени вериги и е направен основен ремонт на гребните и двигателни колеса. Стойността е 437 000 лв., които бяха отпуснати от Министерския съвет през миналата година.

 

След пристигането на „Радецки“ в България експертите от Националния исторически музей са започнали работа по обновяването на музейната експозиция. Тя е посветена на Христо Ботев и проследява историческите събития от май 1876 г. Освен организацията, подготовката и бойния път на Ботевата чета, експозицията разказва и историята на превърналия се в реликва параход „Радецки” и неговия съвременен вариант, построен през 1966 г.

 

Една от основните атракции, които предлага параходът „Радецки” на посетителите, е едночасова разходка в пристанище Козлодуй. Плаванията се извършват от май до октомври.

Rivva.infoКоментари
 
Добави коментар
 
Полетата, отбелязани с *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*  
генерирай нов код
Добави коментар*