"Всички луди ме обичат" обира овациите на истанбулска сцена

24.01.2014

Пиесата на доайена на българската драматургия Стефан Цанев "Всички луди ме обичат" обра овациите и е сред най-гледаните на истанбулска сцена през този сезон. Цанев бе гост на Moda Sahnesi в Истанбул, където изгледа постановката заедно доц. д-р Хюсеин Мевсим, който преведе текста на пиесата и направи възможно представянето й в южната ни съседка. Преди няколко години  книгоиздателство “Ürün” в Анкара издаде сборника на д-р Мевсим “Съвременна българска драматургия” (Çağdaş Bulgar Oyunları), в който са включени пиеси от Станислав Стратиев (“Празни стаи”), Йордан Радичков (“Лазарица”), Стефан Цанев (“Всички луди ме обичат”), Христо Бойчев (“Обратно броене”) и Елин Рахнев (“Боб”). Това е първото цялостно представяне на българската драматургия в Турция.  В момента пиеси на Стратиев, Цанев и Бойчев се играят в държавни, общински и частни театри в Истанбул, Измир и Анталия.

След края на представлението Стефан Цанев и Хюсеин Мевсим се снимаха заедно с актьорите в постановката Мерт Фърат (Йосиф), Волкан Йосунлу (Ангел), Аслъ Тандоган (Мария),  и с режисьора Кемал Айдоган

 

Доц. д-р Хюсеин Мевсим е родом от кърджалийското село Козлево. Ръководител е на катедрата по българистика в Анкарския университет. Благодарение на него до турските читатели стигнаха стиховете на едни от обичаните български поетеси, разказите на Чудомир и други значими произведения.

 

Съвсем скоро доц. д-р Хюсеин Мевсим представи пред българските читатели и последната си книга - "Между два бряга".

Rivva.infoКоментари
 
Добави коментар
 
Полетата, отбелязани с *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*  
генерирай нов код
Добави коментар*